петак, 21. октобар 2011.

Шљивик Ужице на РТС

У недељу 23.октобра 2011. године у 17,40 сати на првом програму РТС-а биће емитована емисија Шљивик која је снимљена са учесницима из Ужица. Суорганизатор је био Градски Културни Центар.

Шљивик

Радио-телевизија Србије, на Првом и на Сателитском програму почиње емитовање емисије изворне народне музике под називом "Шљивик".
SLJIVIK_foto pres rts sarics (556).jpg
У недељу 23. октобра, први "Шљивик" ће приказати богату музичку традицију Ужица и околине, у једночасовном програму, после кога ће се знати најбољи солисти и групе овог краја и они који настављају даље такмичење.
После неколико месеци припрема и аудиција у девет градова Србије, гледаоци РТС-а ускоро ће имати прилику да виде најуспешније учеснике у досадашњем избору екипе "Шљивика" - извођаче у домену изворне вокалне и инструменталне музике, као и наше играчке традиције.
Серијал "Шљивик" на РТС-у ће приказати велико богатство традиционалне културе наше земље. Замишљена као својеврсна етновизија, емисија ће бити забавно едукативног карактера, реализована савременим медијским изразом, а такмичарски карактер јој даје динамику и неизвесност из недеље у недељу, све до финала када ће се знати и име носилаца "чувара народне баштине".
SLJIVIK_foto pres rts sarics (95).jpg
Пројекту "Шљивик" приступили смо из срца - љубав према нашој изворној традицији коју делимо са извођачима, осетиће и гледаоци. Надамо се да ћемо овом емисијом допринети очувању музичког народног блага, али и инспирисати многе младе људе да се заинтересују за изворну музику свога краја - истиче Светлана Азањац, која је заједно са Душаном Шуклетовићем аутор ове јединствене емисије РТС-а.
Такмичење је у четири категорије: вокални солисти, изворне певачке групе, свирање на народним инструментима и народне игре.
У предстојећем серијалу од 13 емисија на РТС представиће се најталентованији извођачи са аудиција из девет градова наше земље. Форма првих девет емисија је да прикаже по два најбоља представника у свакој категорији одређеног града и околине. У наставку, најбољи извођачи - представници градова међусобно ће се такмичити у предвиђене три емисије полуфинала. На крају нас чека финале где ће се изабрати "чувар народне баштине" у свакој предвиђеној категорији.
SLJIVIK_foto pres rts sarics (187).jpg
На аудицијама за емисију Шљивик наишли смо на велико интересовање такмичара свих генерација, тако да избор није био ни мало лак. Уверили смо се да одабрани такмичари поседују изузетан квалитет, музикалност и аутентичну емоцију коју ће моћи да поделе са свим грађанима Србије, наглашава Душан Шуклетовић.
Емисије се реализују у студију уз учешће Народног оркестра РТС-а, под будним оком трочланог жирија, а за добру забаву задужени су водитељи Кристина Раденковић и Лазар Дубовац.
У стручном жирију, којим председава др Димитрије Големовић, етномузиколог су и директор ансамбла "Коло" Радојица Кузмановић и по један гостујући певач народне музике који ће се мењати од емисије до емисије.
SLJIVIK_foto pres rts sarics (593).jpg
Жири ће оцењивати такмичаре и на стручан начин коментарисати њихове наступе чиме ова серија-емисија има посебан образовни карактер.
У току емисије предвиђени су прилози снимљени на аудицијама.
Шљивик је до сада посетио Ужице, Ивањицу, Лепосавић, Зајечар, Бачку Паланку, Краљево и Крагујевац, Врање и Ниш. Сви извођачи-такмичари ће изводити изворну музику краја одакле долазе.

http://www.rts.rs/page/tv/ci/story/17/%D0%A0%D0%A2%D0%A1+1/974862/%D0%A8%D1%99%D0%B8%D0%B2%D0%B8%D0%BA.html

Нема коментара:

Постави коментар