понедељак, 28. мај 2012.

Završen festival "Kulturni most"

петак, 25. мај 2012, 17:23 -> 17:52

Рок као мост културе

Фестивал поп и рок музике и културе у Ужицу круна је до сада реализованог дела  пројекта "Културни мост између планине и равнице" који се завршава 25. јуна, а реализује се под покровитељством ДЕУ у Републици Србији у оквиру програма "Exchange 3". Заједнички пројекат Ужица и Панчева не завршава се само на музици, кажу организатори.
До недеље 27. маја, на Фестивалу поп и рок музике и културе у Градском културном центру, ужичкој публици представиће се искусни и мање искусни  музичари из њиховог града, Панчева и Новог Сада.
rok festival1.jpg
True stuff
За већину ужичких бендова учешће на фестивалу је први јавни наступ.
"Много нам значи што овде вечерас можемо да свирамо и да покажемо шта смо навежбали од тог свирања", каже Александар Хаџић, члан ужичког бенда Тру стаф.
Из Панчева су стигли музичари који желе да осете пулс нове публике.
rok festival2.jpg
Мариенфелд
"Наш бенд је специфичан по томе што свирамо и певамо песме на словачком језику", каже Жељко Коларик из групе Мариенфелд. "Познато је да је Панчево мултинационални, мултиетнички град, тако да ми, с једне стране, овде у Ужицу показујемо и нашу културу."
Други музичар из Панчева Александар Вукелић, из групе Сиви, претпоставља да ће се сарадња са рокерима из Ужица које су овде упознали наставити и после Фестивала.
Стари, добри рок окупио је у некадашњем Дому Војске, данас Културном центру, и младе и старије, и музичаре и публику.
За реконструкцију Градског културног центра, као и за - по  мишљењу многих - изузетан догађај за цео град, средства је обезбедио управо „Културни мост".
Захваљујујћи пројекту културног повезивања Панчева и Ужица, који је крунисан рок-фестивалом, почела је  сарадња различитих институција културе два града.
"Сваки град има неке специфичности које су занимљиве, у Ужицу Панчевцима и обрнуто", објашњава  Младен Кашлер, пројекти менаџер из Панчева. "Ми покушавамо да та искуства и неке локалне занимљивости пренесемо једни другима."
Пројекат се зове „Културни мост између планине и равнице", каже Милош Милојевић, менаџер пројекта „Културни мост", Ужице: "Наравно, он може бити и културни мост са осталим деловима Србије."
У завршној вечери фестивала, Панчевцима и Ужичанима придужиће се и рокери из Новог Сада.

РТС

Нема коментара:

Постави коментар